Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
Ποιοι και πόσοι μπορούν να πάρουν μέρος σε μια λέσχη;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βιβλιοφιλία καθώς και η διάθεση από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο. Οκτώ με δεκαπέντε άτομα είναι ένας καλός αριθμός για να ξεκινήσουμε μια Λέσχη. Ο αριθμός των 8-15 ατόμων είναι ιδανικός για να λειτουργήσει μια λέσχη. Δεκαπέντε άτομα είναι συνήθως το ανώτατο όριο, καθώς σε μεγαλύτερες ομάδες είναι πιο δύσκολο να συντονιστεί η συζήτηση. Από την άλλη, με λιγότερα από οκτώ άτομα, κινδυνεύει μια λέσχη να υπολειτουργεί, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι στις μικρότερες ομάδες η συζήτηση «στερεύει» πιο γρήγορα.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'