Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Εκδηλώσεις > Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ
Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνουν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Νικηφόρο Βρεττάκο,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις πιο κάτω δραστηριότητες:
1.“Η ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου μέσα από το υλικό του Αρχείου του” ( 40 λεπτά ) :
α)Συνάντηση-γνωριμία των μαθητών με τη Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και υπεύθυνη του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένη Τζινιέρη–Τζανετάκου.
β)Αναφορά στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, που στεγάζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
γ)Παρουσίαση της ζωής και του έργου του ποιητή, με την αξιοποίηση της κινητής έκθεσης και άλλου κατάλληλου οπτικοακουστικού και αρχειακού υλικού.
δ)Σε ορισμένα σημεία της παρουσίασης, θα παρεμβάλλονται ποιήματα (έντυπα ή χειρόγραφα), φωτογραφικό υλικό και επιστολές, που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη σχέση του ποιητή με τα παιδιά και οι μαθητές θα καλούνται να συζητήσουν και να σχολιάσουν τη σχέση αυτή, εξασκώντας με αυτό τον τρόπο την επικοινωνιακή τους ικανότητα. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν τα εξής ποιήματα:
◦Διεθνής ΠαιδούποληΠεσταλότσι, Χρέος, Αδιέξοδο και Το σπίτι των παιδιών από τη συλλογή “Διεθνής ΠαιδούποληΠεσταλότσι”
◦Μικρός τύμβος και Κύπρος από τα “Παραλειπόμενα” στον 2ο τόμο των “Ποιημάτων”
◦Το παιδάκι του Βιετνάμ με το κομμένο πόδι από τη συλλογή “Η θέα του κόσμου” στον 2ο τόμο των “Ποιημάτων”
◦Τα δεκατέσσερα παιδιά από τη συλλογή “Ο χρόνος και το ποτάμι”
◦Εις μνήμην από τη συλλογή “Απογευματινό ηλιοτρόπιο”
2.“Πώς μελοποίησα το Νικηφόρο Βρεττάκο”, από το συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο ( 40 λεπτά ) :
◦Η σχέση μου με το Νικηφόρο Βρεττάκο: Η γνωριμία του συνθέτη με το Νικηφόρο Βρεττάκο στα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μοναδικής φιλίας με τον ποιητή και τη δημιουργία μουσικής σύνθεσης πάνω στην ποίησή του με πρώτο ακροατή τον ποιητή.
◦Από τον ποιητικό λόγο στη μουσική ανάγνωση και από εκεί στη μουσική σύνθεση: Παρουσίαση μελοποποιημένων ποιημάτων από το συνθέτη με
επεξήγηση και ανάλυση της μουσικής σύνθεσης πάνω στον ποιητικό λόγο.
◦Διάλογος μεταξύ μαθητών/τριών και συνθέτη με στόχο οι μαθητές/τριες να προσεγγίσουν τον ποιητή και άνθρωπο Νικηφόρο Βρεττάκο και μέσα από το μελοποιημένο ποιητικό λόγο.
Οι δραστηριότητες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα διεξάγονται από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 έως την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, από τις 08.00 μέχρι τις 13.05.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα είναι διάρκειας δύο 40λεπτων διδακτικών περιόδων με 5 λεπτά διάλειμμα στο ενδιάμεσο για διακίνηση από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά σχολεία, με δύο τμήματα το καθένα, τα οποία θα παρακολουθήσουν εναλλάξ και τις δύο δραστηριότητες. Τους μαθητές κάθε σχολείου θα συνοδεύουν οι δύο Φιλόλογοι, οι οποίοι διδάσκουν στα δύο τμήματα το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Θεωρείται απαραίτητο, οι Φιλόλογοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή του τμήματός τους στο Πρόγραμμα, να αφιερώσουν μία τουλάχιστον διδακτική περίοδο για να έχουν οι μαθητές/τριες τους μια πρώτη επαφή και γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Για το σκοπό αυτό αποστέλλονται τα ποιήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην 1η δραστηριότητα καθώς επίσης και μέρος των ποιημάτων που έχουν μελοποιηθεί, κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν στη 2η δραστηριότητα.
Αποστέλλονται, επίσης, για ενημέρωση των Φιλολόγων, σχετικά σημειώματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, καθώς επίσης και μελέτη του Αθανάσιου Γκότοβου με θέμα “Το παιδί στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου”.
Επισημαίνεται ότι το πιο πάνω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, που λειτουργεί ως Λογοτεχνικό Εργαστήρι, σχεδιάστηκε με την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), στο οποίο έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας ο επετειακός εορτασμός και ο συντονισμός όλων των σχετικών εκδηλώσεων για το έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. Η διεξαγωγή του στην Κύπρο γίνεται με τη συνεργασία του Ε.ΚΕ.ΒΙ.
Στο χώρο διεξαγωγής του Προγράμματος θα λειτουργεί και Έκθεση Ζωγραφικής της καθηγήτριας Τέχνης και Διευθύντριας του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου κ. Σοφίας Παναγιωτίδου, με έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Με τη ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα για το Νικηφόρο Βρεττάκο, οι μαθητές θα επισκέπτονται, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, και την Έκθεση Ζωγραφικής.
Το Πρόγραμμα ενισχύει τη φιλαναγνωσία και συμβάλλει στη σταθερή σχέση των μαθητών με τη λογοτεχνία, που είναι βασικοί στόχοι του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος του μαθήματος της Λογοτεχνίας.
Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι Διευθύνσεις των σχολείων και οι Συντονιστές των Φιλολογικών Μαθημάτων να οργανώσουν επισκέψεις 2 τμημάτων μαθητών τους στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, δηλώνοντας τηλεφωνικώς το ενδιαφέρον τους στη Σύμβουλο Φιλολογικών Μαθημάτων κ. Σόνια Κούμουρου (τηλ. 2280633 και 99609250). Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις τα σχολεία μπορούν να απευθύνονται στον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων κ. Λοΐζο Αναστασιάδη (τηλ. 22800776 ).
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα διεξάγεται τρεις φορές σε κάθε μια από τις τέσσερις μέρες που θα διαρκέσει ( 19, 20, 21, και 22 Μαρτίου 2012 ), ως ακολούθως:
α) 08.00 - 09.25
β) 09.55 - 11.20
γ) 11.40 – 13.05
Κάθε φορά θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα 4 τμήματα από δύο διαφορετικά σχολεία. Τα δύο τμήματα κάθε σχολείου μαζί με τους συνοδούς Φιλολόγους τους, θα παρακολουθούν διαδοχικά τις δύο δραστηριότητες.Ημ/νία & Ώρα Από 19/3/2012 έως 22/3/2012
Χώρος Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Περιοχή Λευκωσία - Κύπρος
Διεύθυνση Διογένους 6
Τηλέφωνο 357.22.713000
Οργάνωση Κυπριακή Δημοκρατία - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Web Site www.euc.ac.cy
Συμπληρωματικές
πληροφορίες
Το 2012 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή.
To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.