Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους συγγραφείς
Στους μεταφραστές
Στους εκδότες
Στους βιβλιοπώλες
Στους βιβλιοθηκονόμους
Γαλλοελληνικό πρόγραμμα
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


Πρωτοβουλίες του ΕΚΕΒΙ για την υποστήριξη των βιβλιοπωλείων

Κατανοώντας την ξεχωριστή φύση μιας εμπορικής δραστηριότητας που φιλοδοξεί να ασκήσει, ταυτόχρονα, μια σημαντική μορφωτική και πολιτιστική λειτουργία, το ΕΚΕΒΙ έχει αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα για την πολύπλευρη υποστήριξή της.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ)
Το ΕΚΕΒΙ παρέχει τη δωρεάν χρήση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ για την οργάνωση των βιβλιοπωλείων. http://www.biblionet.gr/ 


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Λίγες ώρες εκπαίδευσης είναι αρκετές για να ανακαλύψουν οι επαγγελματίες τον πλούτο των δυνατοτήτων που παρέχει η βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Μια φορά το τρίμηνο, ανάλογα με τη ζήτηση, οργανώνονται αντίστοιχα σεμινάρια για επαγγελματίες από το «Εργαστήρι του Βιβλίου».

ΕΚΕΒΙ
Υπεύθυνος κ. Σωκράτης Καμπουρόπουλος
Αθ. Διάκου 4, Μακρυγιάννη,
Στάση Μετρό: Ακρόπολη
τηλ. 210 92 00 308
e-mail: skabouropoulos@ekebi.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Το ΕΚΕΒΙ ενθαρρύνει, ήδη από το 2007, τη διοργάνωση εκδηλώσεων με συγγραφείς και εικονογράφους στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας στο πλαίσιο της πολιτικής του για ό,τι αφορά την ουσιαστική υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου.

Στόχοι του Προγράμματος

  • Να στηρίξει τα βιβλιοπωλεία που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο.
  • Να ενισχύσει την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.
  • Να ενισχύσει την προβολή του έργου των συγγραφέων και να τους διευκολύνει στην επαφή τους με το αναγνωστικό κοινό.

Πού απευθύνεται

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, δίνοντας μια προτεραιότητα σε βιβλιοπωλεία της περιφέρειας.

Ποιες εκδηλώσεις

Για όλες όσες αφορούν το βιβλίο και, κυρίως, εκείνες που ενισχύουν τη φιλαναγνωσία με συγκεκριμένες δράσεις προώθησης, όπως τις Παγκόσμιες Ημέρες Βιβλίου, Ποίησης, Παιδικού Βιβλίου.

Διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα

Ο πρώτος κύκλος επαναλειτουργίας του προγράμματος αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα διαρκέσει έως τον προσεχή Ιούνιο. Ο κανονισμός λειτουργίας και άλλες λεπτομέρειες, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, βρίσκονται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr).

Όλες οι αιτήσεις που αποστέλλονται στο ΕΚΕΒΙ (ταχυδρομικά: Αθ.Διάκου 4, 117 42, Αθήνα, φαξ: 210 9200315, ηλ.ταχ.: mtsoumi@ekebi.gr) πρωτοκολλούνται με βάση την ημερομηνία παραλαβής κι εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας.

 
Για τον β’ κύκλο λειτουργίας του (1η Σεπτεμβρίου -31 Δεκεμβρίου 2011), το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Στήριξης εκδηλώσεων συγγραφέων και εικονογράφων σε βιβλιοπωλεία» απενεργοποιείται λόγω της καθυστέρησης της καταβολής των επιχορηγήσεων.

Σημείωση:
Για τον β’ κύκλο λειτουργίας του, το πρόγραμμα αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις υπάρξει η δυνατότητα συνέχισής του από τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις. Όλες οι πληροφορίες και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό θα αναρτηθούν άμεσα στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ.

Μέχρι τώρα, μέσω του προγράμματος στήριξης εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία, το ΕΚΕΒΙ στήριξε 91 εκδηλώσεις σε 62 βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα στις οποίες συμμετείχαν 75 συγγραφείς.

Πατήστε εδώ για την αίτηση συμμετοχής

Κανονισμός λειτουργίας προγράμματος

  1. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο δύο (2) μήνες πριν από τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, σύμφωνα με το σχετικό έντυπο, και αναφέρεται αποκλειστικά σε συγγραφείς και σε εικονογράφους (για τα παιδικά βιβλία).
  2. Κάθε βιβλιοπωλείο μπορεί να διοργανώσει μέχρι δέκα (10) εκδηλώσεις στη διάρκεια ενός έτους. Δεν μπορεί, όμως, να υποβάλει αίτηση προσκαλώντας τον ίδιο συγγραφέα για δεύτερη φορά. Επιπλέον το ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος, μπορεί να καλύψει για κάθε συγγραφέα έως και πέντε (5) επισκέψεις σε πέντε διαφορετικά βιβλιοπωλεία. Εκδήλωση με τη συμμετοχή δύο συγγραφέων υπολογίζεται ως δύο εκδηλώσεις, κοκ.
  3. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής του συγγραφέα στον τόπο της εκδήλωσης. Οι κρατήσεις των ξενοδοχείων γίνονται από το ΕΚΕΒΙ, ενώ τα έξοδα μετάβασης καλύπτονται με την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων. Σε περίπτωση που ο συγγραφέας επιλέξει να μετακινηθεί με δικό του μέσο, το ΕΚΕΒΙ καλύπτει τα σχετικά έξοδα (έξοδα βενζίνης, διόδια, κ.λπ.).
  4. Τα βιβλιοπωλεία, που προσκαλούν συγγραφείς μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν την υποχρέωση να συμπεριλαμβάνουν σε εμφανή θέση στο έντυπο υλικό που παράγουν για τις εκδηλώσεις τους (προσκλήσεις, αφίσες, Δελτία Τύπου, κ.λπ.), το λογότυπο του ΕΚΕΒΙ (πλήρες) και τη φράση
    «ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)», και να αποστέλλουν το αργότερο τρεις (3) ημέρες πριν από την εκδήλωση το υλικό αυτό στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4, 117 42 Αθήνα, υπ’ όψιν κας Μάγδας Τσουμή).

Μετά την εκδήλωση, σας παρακαλούμε να μας αποστείλετε τις εντυπώσεις σας, καθώς και μία σύντομη περιγραφή στη διεύθυνση mtsoumi@ekebi.gr.

* * *

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι η πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ να επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» με γνώμονα την ευρύτερη προσέγγιση του βιβλίου -με ένα έντονο «παρών»- στους φυσικούς χώρους του, όπως είναι οι σχολικές αίθουσες αλλά και οι βιβλιοθήκες.

Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο τρίπτυχο «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες, στα βιβλιοπωλεία» δίνει τη δυνατότητα περισσότερων προγραμματισμένων επισκέψεων. Και επιπλέον, θα μπορούν να συνδυαστούν, στο τοπικό πλαίσιο της πόλης, για τη διοργάνωση μιας συνάντησης μαζί τους στον χώρο του βιβλιοπωλείου σας.

Το πρόγραμμα «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και διαμορφώνεται από τον πρώτο μήνα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Για πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε σχολεία για το σχολικό έτος 2011-2012, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Συγγραφέων του ΕΚΕΒΙ (κα Μάγδα Τσουμή, τηλ.: 210 9200306, ηλ.ταχ.: mtsoumi@ekebi.gr).
 

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
- Το ΠΑΒΙ συγκεντρώνει και κοινοποιεί δεδομένα που αφορούν:
- στην οικονομία του βιβλίου:
Οικονομικές μελέτες & έρευνες
- στην κοινωνιολογική ανάλυση της ανάγνωσης: Κοινωνικές μελέτες & έρευνες
- στην αναγνωστική συμπεριφορά του κοινού: Έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς
- στην ξένη βιβλιοπαραγωγή:  Φάκελοι για την ξένη βιβλιαγορά

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Βραβείο Αναγνωστών

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Λέσχες Aνάγνωσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες

Δείτε επίσης το Αρχείο συγγραφέων 

PrintPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.