λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους.

Παρουσιάζονται σήμερα ολοκληρωμένοι οι ιστότοποι για τους λογοτέχνες: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση.

Τα ψηφιακά αρχεία/αφιερώματα του ΕΚΕΒΙ θα εμπλουτίζονται συνεχώς με ιστότοπους για μεγάλους λογοτέχνες που τιμήθηκαν στο παρελθόν (2005 - Γιώργος Θεοτοκάς, 2004 - Νίκος Καζαντζάκης, 2003 - Κωστής Παλαμάς, 2001 - Ανδρέας Εμπειρίκος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Άγγελος Σικελιανός, 2000 - Γιώργος Σεφέρης) αλλά και για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν.

Επίσης, το ΕΚΕΒΙ ψηφιοποιεί τα επετειακά λευκώματα που έχει εκδώσει για όλους τους παραπάνω λογοτέχνες και θα τα αναρτήσει στον κόμβο του (όπως το λεύκωμα για τον Γιάννη Ρίτσο που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).2010
     kavvadias.ekebi.gr

Νίκος Καββαδίας (1910–1975), 100 χρόνια από τη γέννησή του
χρονολόγιο, μαρτυρίες, κριτικές, βιβλιογραφία

Δείτε τις εκδηλώσεις για το έτος Καββαδία     tsirkas.ekebi.gr

Στρατής Τσίρκας (1911-1980), 30 χρόνια από το θάνατό του
χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία, κριτικές, Βιβλιοθήκη Τσίρκα

Δείτε τις εκδηλώσεις για το έτος Τσίρκα2009     ritsos.ekebi.gr

Γιάννης Ρίτσος (1909-1990), 100 χρόνια από τη γέννησή του
στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών, συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν τον βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1990 – 2009), ποικίλο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα)

Δείτε τις εκδηλώσεις για το έτος Ρίτσου2008


     pentzikis.ekebi.gr

Νίκος Γαβριήλ Πετζίκης (1908-1933), 100 χρόνια από τη γέννησή του
Βιογραφία, ο λογοτέχνης (εργοβιογραφία – βιβλία περί αυτόν – αφιερώματα – μεταφράσεις), ο ζωγράφος (έργα – εκθέσεις – κατάλογος εκθέσεων)

Δείτε τις εκδηλώσεις για το έτος Πεντζίκη


     karagatsis.ekebi.gr

Μ. Καραγάτσης (1908-2008), 100 χρόνια από τη γέννησή του
Χρονολόγιο, κρίσεις/μαρτυρίες/αποσπάσματα, εργογραφία, βιβλιογραφία 

Δείτε τις εκδηλώσεις για το έτος Καραγάτση


Αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ για τους τιμώμενους λογοτέχνες θα βρείτε στην ενότητα: «Αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες».